Vogels

Leestijd: 2 minuten

Zoals je waarschijnlijk wel gezien hebt staan er wat foto’s van vogels op de verschillende pagina’s van deze blog. Het lijkt mij vandaag leuk iets meer te vertellen over de symboliek en spirituele betekenis van vogels. Vogels vliegen en migreren vaak, met andere woorden zij reizen. Reizen is om je heen kijken en ontdekken en opnemen wat je ervaart. Nieuwe, andere prikkels komen vaak duidelijker binnen.

Natuurlijk verschilt de symboliek en spirituele betekenis van vogels per tijdperk en gebied, dus per cultuur. In het oude Egypte bijvoorbeeld stond de vogel symbool voor de ziel. Over het algemeen staan de vogels symbool voor boodschappers en verlichting, doordat zij vliegen in de lucht, langs de hemel. Zij staan daardoor ook symbool voor vrijheid en transcendentie. Vrijheid en het daardoor kunnen loslaten van aardse beslommeringen. Ze herinneren ons aan het kunnen loslaten en vertrouwen hebben in het natuurlijke verloop van het leven. Zij vertrouwen er immers op barre lange tochten in de vogeltrek te overleven en heelhuids aan te komen op de plaats van bestemming.

Op veel plaatsen en in allerlei tijden geloofde mensen dat de vogels fungeren als bemiddelaars tussen de hogere machten en zijzelf. Vogels staan daardoor voor het communiceren met je hogere zelf, je spirituele bewustzijn. Niet zelden worden vogels als spirituele gidsen gezien. De zeearend bijvoorbeeld met zijn witte kop en zwarte lichaam, is een spirituele gids en staat ook voor wedergeboorte en transformatie. De zeearend verschijnt aan mensen die het zwaar hebben en aan het onzekere begin van hun spirituele pad staan, om hun moed en inspiratie te geven. Wedergeboorte of transformatie is als een ei dat uitkomt, een nieuw begin of een nieuw leven.

Voor de spirituele betekenis van enkele vogels in het bijzonder, verwijs ik je graag naar de teksten onder de foto’s op de andere pagina’s van deze blog.

Comments are closed.