De weg terug omhoog

Leestijd: < 1 minuut

Waarom is de weg terug omhoog, uit het dal of de berg op, zoveel moeilijker en zwaarder dan naar beneden. Omlaag gaat bijna vanzelf, je hoeft er weinig voor te doen, wanneer je niet oppast gaat het zelfs heel hard. Omhoog klimmen gaat moeizaam, er zijn ook talloze obstakels die gepasseerd en overwonnen moeten worden.

Wat is de rol van de zwaartekracht? Zwaartekracht is de som van gravitatiekracht, de door de aarde gegeneerde aantrekkende werking op andere voorwerpen en centrifugale kracht, de kracht die een voorwerp ervaart wanneer het mee roteert met de aarde. Dat klinkt heftig, moeilijk en zwaar om tegenin te gaan en lastig om je van los te maken. Als je ooit een lancering van de Apollo raketten hebt gezien in de jaren 70 van de vorige eeuw, dan weet je hoe ontzetten veel kracht, brandstof en stuwing er nodig is om omhoog te komen, los van de aarde.

Ga er maar aan staan, als individu, het pad omhoog te gaan. Het is zeker de moeite waard, misschien wel het enige van echte, blijvende waarde in dit aardse leven, maar het gaat veel energie en doorzettingsvermogen vragen. Gelukkig zijn er ook krachten die je tegemoet komen wanneer je eenmaal op weg bent.

Comments are closed.

NL - EN