juni 2024

Een uurtje later maakte ik bovenstaande foto. Om even bij het vorige onderwerp, de Passie, te blijven, de bij staat in de christelijke symboliek voor ijver, goed kunnen organiseren, reinheid, moed, gezond verstand, samenwerking en natuurlijk zoetheid. Verder is maagdelijkheid een attribuut, omdat men vroeger dacht dat bijen zich niet via een vorm van coïtus voortplantte. De bij staat in de christelijke context ook voor wedergeboorte en is dat niet het thema van het christendom, zo niet alle bevrijdende religies en heilsleren?

Read more

De passiebloem, in het Latijn: Passiflora incarnata, is een mooie bloem om op een zonnige zondagmiddag te fotograferen. Passio waarvan de naam Passiflora is afgeleid betekent lijden, Flos bloem. De missionarissen uit Spanje, aangekomen in Zuid Amerika, zien in de bloem direct de symboliek van het lijden van Christus. Zijn lijdensweg heet ook wel ‘de Passie’. De tien groene blaadjes, achterop het steeltje naar de drie stampers toe, zouden symbool staan voor de tien apostelen. De missionarissen hadden voor het gemak Judas en Petrus al afgeschreven. De drie donkere, wijnrode stampers verbeelden de drie spijkers waarmee hun Messias aan het kruis werd genageld. Het is en blijft natuurlijk ook een heel mooie bloem die al jaren aan het begint van de zomer op mijn balkon bloeit.

Read more

De maan, de wachter over het ondermaanse, spiegel van het zonlicht in de donkere nacht op een aards halfrond. Hier kijkt zij door de wolken, zoals een oog tussen de oogleden. De wolken zijn de sluiers, die de waarheid, slechts, verhullen. Op deze foto is zij te zien in haar gestalte als supermaan, een volle maan, die helderder is dan anders. Haar invloed is hier het grootst. Zo activeert zij je yin krachten, je vrouwelijke creativiteit, terwijl hier je yang energie in zijn alles of niets fase verkeert. De maan symboliseert de cyclische verandering, vernieuwing en wedergeboorte, als een noodzakelijk en natuurlijk gegeven in ons spirituele pad. De volle maan maakt emoties sterker, het is een moment voor innerlijk schouwen en opruimen, loslaten. Het is het moment om te vergeven en dankbaar te zijn, met wat er is.

Read more

Het lot heeft misschien wel iets weg van zo’n kauwgomballen automaat uit mijn verre jeugd, gevuld met talloze veelkleurige ego’s. Af en toe gooit de voorzienigheid er een dubbeltje in en nadat de ballen flink door elkaar zijn geschud, mag er één uit.

Read more
NL - EN